Erfator bidrar med humanitär hjälp under resa till Grekland

Under Erfators 25-årsresa till Thessaloniki var det en självklarhet att ta tillfället i akt och göra en insats på plats för att hjälpa de miljontals människor som just nu är på flykt. Erfator bidrog med pengar och arbetade som volontärer i transitlägret för flyktingar i Idomeni på gränsen mot Makedonien. Där slogs de av flyktingarnas värme, generositet, respekt för varandra, medmänsklighet och hjälpsamhet som man inte annars ser varje dag. Där har vi något att lära när det talas om att Europa snart har nått sin gräns för hur många fler vi kan ta emot.

Bild 1Erfator har i år 25 årsjubileum och firar det med en resa till Thessaloniki, Grekland för alla 37 anställda och samarbetspartners.

”Vi var alla överens om att vi tillsammans måste göra något på plats i Grekland för att hjälpa de miljontals människor som just nu tvingas fly deras hemländer” säger Erfators VD Michel Bassili.

Erfator tog kontakt med organisationen Oikopolis via Ecological Movement of Thessaloniki och följde med dem till Idomeni på gränsen mot Makedonien där många flyktingar samlas för deras vidare färd upp i Europa. Erfator bidrog med 15 000 kr och alla anställda hjälpte till att dubbla den summan för att köpa ytterligare förnödenheter. I Idomeni hjälpte anställda vid Erfator till att dela ut kläder, mat och vatten. Just vid det tillfället fanns det inte tillräckligt med skor till vare sig vuxna eller barn och inte heller varma kläder så att det räckte. När de anställda skulle dela ut de få kläder som fanns trodde de att det skulle bli huggsexa om dem. Istället backade de flesta och erbjöd i stället den svagaste personen jackan, skorna eller vad det än handlade om.  Människor som har lämnat allt och inte äger mer än de alldeles för kalla kläder de har på kroppen, och ändå denna oerhörda generositet gentemot varandra.

”Det här är något jag känner igen från tidigare volontärjobb på bland annat T-centralen. Folk på flykt vill, trots att de fortfarande är hungriga, först inte ta emot en extra portion mat, bananer, ägg, vatten för att de är måna om att det verkligen ska räcka till alla” säger Charlotte Bernett hos Erfator.

Charlotte och Michel berättar vidare att det var väldigt rörande att se denna medmänsklighet i en extremt utsatt situation. Här har resten av Europa något att lära när det talas om att det snart finns en gräns för hur många vi klarar av att ta emot. Rädslan i Europa för att få det lite mindre bekvämt, till förmån för att personer som är rädda för sitt liv ska få komma i trygghet, känns mycket provocerande i sammanhanget.